Synlig syklist

Har du lys, har du lov!
Hvert år deler Syklistenes Landsforening ut tusenvis av gratis sykkellykter for å inspirere flere til å sykle trygt utover høsten og vinteren. Synlig syklist-kampanjen er en av de viktigste se-og-bli-sett aksjonene i landet, og skjer i samarbeid med landets kommuner og fylker. Målet er å løfte fram viktigheten av å se og bli sett for alle som ferdes i trafikken.

Tirsdag 17.10. vil den lokale sykkelforeningen i Vestfold, i nært samarbeid med Larvik kommune være med på å dele ut sykkellykter. Det skjer på morgenen utenfor Meny på Øya. For de som ikke er ute tidlig, byr det seg en ny mulighet på kulturnatta den 11.november. Det skjer fra kl 11.30 utenfor Bølgen.

I den mørke årstiden er det viktig å være synlig, og lys og reflekser er viktige forholdsregler. Ved å bli oppdaget tidligere, vil farlige situasjoner lettere unngås.

Syklistforeningen Vestfold har også stått i spissen for å bruke piggdekk. Takket være midler fra fylkeskommunen og Miljørn-tilskuddet, samt noe egne midler, fikk vanlige syklister i Larvik støtte til kjøp av vinterdekk. Det var førstemann til mølla, og 70 personer fikk 500 kr hver i støtte til kjøp av piggdekk. Dette ble revet vekk i løpet av noen korte formiddagstimer, forteller leder Jørgen Eia Bringedal. Her har foreningen et nært samarbeid med en av byens sportsbutikker, som kan tilby rabatt ved kjøp av piggdekk hos dem.

Det er mange gode grunner til å sykle gjennom den kalde årstiden, og det å sykle hele året bør være et mål. HelseNorge anbefaler 2,5 – 5 timer aktivitet i uka. Regelmessig aktivitet forebygger plager og er en viktig kilde for god helse, livskvalitet og overskudd. Selv små grep teller, og anbefalt dose tilsvarer noe sånt som 30 minutter om dagen. Da kan hverdagssykling være et godt middel for egen helse, folkehelse og miljøet.