Sykling gir mosjon, er viktig for miljøet, gir glede, og man sparer tid og penger. Ved økt bruk av sykkel kan en bidra til å redusere trafikkbelastning, forbedre luftkvaliteten og senke utslippene av klimagasser i byen. For å oppnå de ambisiøse klimamålene mange byer har satt seg, er det viktig at sykkelparkering er lett tilgjengelig og trygg.
Imidlertid lar mange sykkelen stå hjemme av frykt for sykkeltyver. Mange syklister opplever frustrasjon i å komme tilbake til parkeringen og finne sykkelen borte. Trygg sykkelparkering er et viktig steg mot å gjøre sykling til et mer attraktivt transportmiddel. Når syklister vet de kan parkere trygt, vil flere vurdere sykling som et realistisk alternativ til bilen.
Mange er avhengig av bil, og slik vil det også være i framtiden. Veksten av biltrafikk fortsetter å øke. Om den øker i samme takt som nå, vil Larvik få store problemer med å håndtere økningen uten store utvidelser av veinettet. Slike tiltak er dyre.
Av de som kjører til jobb sier 30 prosent at de er avhengig av å kjøre bil, 50 prosent at de kunne reist kollektivt, 30 prosent at de kunne ha syklet. Hele 80 prosent har parkering på arbeidsplassen.
Samtidig er det svært mange korte reiser med bil som heller kunne gått med andre
transportmidler om tilbudet hadde vært bedre. For å tilrettelegge for økt bruk av sykkel er trygge og effektive sykkelparkeringer et viktig punkt. Disse bør utformes på en slik måte at man ikke utsettes for hærverk og tyveri, at man er sikker på at sykkelen står der når en kommer tilbake.
En tredjedel av de daglige reisene er under tre kilometer lange. Bilandelen pr. husholdning er høyere i Larvik enn for de andre kommunene i Vestfold. Sammenliknet med Tønsberg og Sandefjord har Larvik høyere andel bilreiser, lavere andel sykkelreiser og kollektivreiser. Det vil si – Larvik er verst i klassen!
Et eksempel kan være at boligbyggelag tar dette med i sin planlegging når større boligfelt planlegges, at arbeidsplasser legger til rette for trygg parkering, gjerne med lademuligheter, og at det etableres trygge punkter rundt om i byen. Her er sykkelparkeringen ved jernbanen et glimrende eksempel. Det nye bygget i Hammerdalen “Saga” er et godt eksempel på at sykkelparkering og vaskehall er prioritert. Sykkelparkering med eget ladeskap for elsykler, sykkelvask og verksted for enkle reparasjoner. Innbydende garderober med tørkeskap vil være en god bidragsyter til at ansatte velger sykkelen til arbeidsreisen.
Vi i Syklistforeningen Vestfold kan gratulere Larvik kommune med prisen for trafikksikker kommune. Her heter det at kommunen har et stort ansvar for kommunalt trafikksikkerhetsarbeid for å nå mål om reduksjon i antall drepte og hardt skadde. Det handler også om trygghet for de myke trafikantene.
Men da må det legges til rette for det. Syklistforeningen har tidligere pekt på trygge sykkelveier og på nedsatt hastighet i bykjernen, hjertesoner ved skoler og barnehager, ved siden av trygg sykkelparkering.
Bypakke Larvik handler om å få flere til å gå, sykle eller ta kollektivtransport – rett og slett legge til rette for et attraktivt bysentrum og myke trafikanter. I handlingsplanen står det at flere tiltak skal settes i gang i løpet av 2023, eller våren 2024. Slikt sett, er vi svært på overtid. Her står arbeidet til stryk fra Bypakke Larvik. Det loves mye, mens det skjer svært lite. Vi er langt unna å nå målene.
Kanskje 2025 kan være et innsatsens år for sykkelfeltet?
Truls M Eskelund
Slik?
. Eller slik?