Jeg lurer på…

Noen ting mange lurer på

Hvordan vet jeg om sykkelen er passe stor til meg?
– Sett deg på sykkelen. La gjerne noen holde den for deg, for du bør sitte på setet. Når du sitter slik du tenker at du kommer til å sitte når du skal sykle, og du titter ned og fram, skal du akkurat IKKE se navet på forhjulet. Det bør skjules av styret. Strekk også ut beina. Når du har foten på pedalen skal du føle at du har rettet ut beinet så mye det lar seg gjøre uten at du føler at du står på tærne for å ha kontakt med pedalene.
Hos Bikester finner du en fin veiledning til riktig størrelse på sykkelen din.
Ikke glem at du også kan justere setehøyden på den sykkelen du allerede har.

Må jeg ha hjelm?
– JA!

Jeg får så vondt – der du vet – når jeg sykler!
Dette er vel det mest brukte argumentet for hvorfor noen tror de skal velge bort sykkelen.
I handelen finnes en rekke seter med diverse pute-anordninger. Ofte kan dette virke mot sin hensikt, da årsaken til ubehaget gjerne skyldes at det blir for mye oppbygging nettopp i dette området. Hva med å prøve et sete med hull – så har du plass til utstyret, uansett om du er kvinne eller mann.

 

Jeg blir så varm når jeg sykler.
– Dette er helt normalt. Faktisk er det ganske så normalt å svette når man sykler. Hvis du synes du blir for varm av å sykle – f.eks til jobben, kanskje du burde vurdere en el-sykkel til dette formålet. På en el-sykkel belaster du ikke kroppen på samme måte. Det blir nesten som å ha en bil uten tak.
Mange som sykler velger å ta med litt ekstra tøy i en sekk eller sykkelbag. Da er det lett å ta klesplagg av eller på underveis.

Må jeg ha ringeklokke på sykkelen?
– Ja. Ringeklokke er en av de få tingene som faktisk er påkrevet dersom du skal sykle på trafikerte veier.

Må jeg ha lys på sykkelen?
– Ja, hvis du skal sykle etter mørkets frembrudd. Dersom du kun sykler på dagtid, trenger du ikke lykt.

Hvorfor bruker folk «halve hansker» når de sykler?
– Slike halve hansker har to bra funksjoner: de har ofte en innebygget padding, som gjør at det er mindre mulighet for å utvikle vannblemmer, samt at de øker grepet på styret. Hanskene finnes i ulike størrelser (vanlig hanskestørrelse). Det er absolutt ikke sånn at du ha hansker for å sykle.

Hva er en hybrid?
– Det er en sykkel som egner seg bra til både by-sykling og til grusvei. Du kan også bruke den på snille skogsveier/stier.

Kan jeg sykle om vinteren?
– Ja, selvsagt. Det kan være lurt å sette piggdekk på sykkelen om vinteren, så unngår du uheldige situasjoner. Vær oppmerksom på at å sykle med piggdekk kan oppfattes som noe tyngre enn å sykle på «vanlige» dekk.
Husk å kle godt på deg, og avslutt med noe vindavvisende ytterst. Det er gjerne vinden som gjør det «surt» å sykle når det er kaldt. Ha gjerne med en sekk med litt ekstra tøy og noe varmt å drikke.